• Home
  • Blog
  • “Je leert een bedrijf pas kennen op het moment dat je een probleem hebt”

“Je leert een bedrijf pas kennen op het moment dat je een probleem hebt”

Interview met Daniel van Wijnen van Asimo
Het bedrijfsnetwerk is steeds vaker een van de hoofdslagaders van een bedrijf. De vraag naar netwerkservices blijft groeien, evenals de verwachtingen en afhankelijkheid van de netwerken, verbindingen en datacenterdiensten. En voor de meeste bedrijven is het daarom van belang dat dit netwerk wordt ontworpen, aangepast en ondersteund door een strategische partner die écht begrijpt wat belangrijk is voor een organisatie. “We onderscheiden ons door een persoonlijke benadering. Als je een probleem hebt, kun je ons 24x7 bellen en we lossen het op”, zegt Daniël van Wijnen. Die simpele aanpak is een belangrijke pijler onder de enorme groei die Asimo Networks doormaakt. Maar het is geen groei ten koste van alles.

De koers van Asimo

Ik spreek Daniël, eigenaar van Asimo, over de koers die Asimo is ingeslagen en over zijn toekomstplannen met het bedrijf. “Ik zit sinds 1996 in het vak. Ik heb bij diverse Managed Service Providers gewerkt en ben een techneut in hart en nieren. Ik heb wel eens uitstapjes gemaakt naar een rol van CTO, maar ik heb gemerkt dat ik toch het allerliefste met mijn voeten in de klei sta en dat ik daar blij van word”. “Waar ik energie uit haal, is als ik een probleem heb kunnen oplossen voor een klant. Dat klinkt heel flauw maar het is wel zo. Als ik de brand heb kunnen blussen voor iemand, dan haal ik daar voldoening uit. Daar kan ik trots op zijn”.


Verlengstuk van IT afdeling

Hoe zou Daniël het bedrijf omschrijven?  “Nou, ik kan wel een paar woorden verzinnen, zoals 'sparringpartner' en 'verlengstuk van een IT afdeling'”. Er zijn drie gebieden waar Asimo zich specialiseert. “Allereerst op het gebied van advies met betrekking tot complexe netwerken, waaronder optimalisatie en monitoring. Daarnaast bieden we alle mogelijke datacenterdiensten”. Het derde aspect is verbindingen in de breedste zin van het woord, waaronder “remote hands” services.

Interview met Daniel van Asimo

Interview met Daniel van Asimo

Probleemoplossers

Wij zijn probleemoplossers, 24x7. En als het probleem opgelost is, daarna gestructureerd onderhouden. Dus eerst het brandje blussen en het daarna netjes in beheer nemen. Zo zijn veel klanten bij ons begonnen: er is brand, niet door ons toedoen, maar we gaan het voor ze oplossen. En pas dan gaan we kijken of we daarna nog samen gaan werken of dat het slechts een eenmalig iets is geweest waarbij we iemand hebben kunnen helpen”. Dus op de momenten die er het meeste toe doen voor een bedrijf, zijn ze er om het probleem op te lossen. “Het maakt niet uit op wat voor moment, we gaan het oplossen. En ik denk bij iedere andere partij is dat een groot verschil, dan wordt er pas iets opgelost als je klant wordt – of bent”.


Maar uiteindelijk gaat het op partnership om tot de beste oplossingen en samenwerking te komen. “Ja, je kunt best een keer iemand helpen, je kunt ‘m twee keer helpen, maar uiteindelijk wil je een langdurige relatie aangaan met elkaar, waarin je op elkaar kunt bouwen”, aldus Daniël.

Partnership om tot de beste oplossingen en samenwerking te komen met Asimo

Partnership om tot de beste oplossingen en samenwerking te komen met Asimo

Network Service Provider

Wij zijn voornamelijk een NSP (Network Service Provider – red.), waarbij wij heel strikt in de gaten houden dat wij niet in de buurt komen van de klanten van onze klanten. Dat is niet waar onze expertise ligt, en daarnaast geloof ik in het samen ontwikkelen van de markt, in plaats van in elkaars vaarwater te zitten. Dat onze klanten 100% op onze support en partnership kunnen vertrouwen, zodat zij op hun beurt kunnen groeien en hun eigen klanten optimaal kunnen bedienen. Dat is Asimo”.


Persoonlijke benadering

Is die persoonlijke benadering nou echt wat het grote verschil maakt? “Ik denk dat het inderdaad die persoonlijke benadering is. We kijken niet meteen welk product of welke dienst past er bij een klant, maar we bedenken een oplossing voor een klant”. En dat maakt productstandaardisatie soms een enorme uitdaging voor hem en het team. “Het is heel vaak maatwerk, en in dat maatwerk kun je natuurlijk vaak ook standaard producten en diensten kwijt. En daarom past misschien ook niet iedere klant bij ons”.

Ik geloof in het samen ontwikkelen van de markt

"Ik geloof in het samen ontwikkelen van de markt"

Dynamisch blijven

De huidige groei zorgt ervoor dat ze anders over de bedrijfsvoering moeten nadenken. Het liefste wil Daniël met techniek bezig blijven, maar het voeren van management maakt inmiddels een belangrijk deel uit van zijn werkdagen. “Ik werk graag aan technologische oplossingen. Ik heb ook graag mensen om mij heen die er hetzelfde in staan, die techniek ademen. Die je niet hoeft te vertellen wat ze moeten doen, maar dat gewoon begrijpen”.


Om flexibel te blijven zou Daniël niet te groot willen worden. Zijn oorspronkelijke idee was ooit om “een elftal” te bouwen, maar dat is allang niet meer haalbaar. Dus zijn uitgangspunt is om in ieder geval altijd flexibel te blijven. “Groot genoeg om mooie, interessante dingen te doen en klein genoeg om wendbaar te blijven”, aldus Daniël. “Ik zou mensen om mij heen willen hebben die mij helpen te versterken en omgekeerd, die ik kan helpen om te versterken”.

Toekomst van Asimo

Hoe ziet Daniël het bedrijf over tien jaar? “Het zal wel groeien, maar het zal altijd een dynamisch bedrijf blijven. Als een klant belt, moet hij altijd direct of in elk geval heel snel de juiste persoon aan de  telefoon krijgen”. “Ik vergelijk het wel eens met de brandweerkazerne. Ik zou heel graag brandjes kunnen blijven blussen, echt een probleem kunnen oplossen voor een klant, maar ook voor iemand die nog geen klant is”.


De huidige groei van Asimo zorgt ervoor dat er anders over de bedrijfsvoering wordt nagedacht

De huidige groei van Asimo zorgt ervoor dat er anders over de bedrijfsvoering wordt nagedacht

Het persoonlijke aspect is iets wat in het DNA zit en altijd verweven zal zijn in het bedrijf, en daarbij hoort dat er gebruik gemaakt wordt van individuele krachten. “Als ik naar mijzelf kijk, zou ik willen doen waar ik goed in ben en dat is de techniek. En ik zou wensen dat de mensen die met ons werken en voor ons werken, dat zij ook alleen maar dingen doen waar ze energie van krijgen en waar ze goed in zijn".


Partnership

Wat vindt Daniël belangrijk in een partnership? “Ik denk echt dat je een bedrijf pas leert kennen op het moment dat je shit hebt. En bij veel andere bedrijven kom je er gaandeweg pas achter wat je aan je IT partner hebt. Want vaak begint het als volgt: een bedrijf bouwt iets of neemt iets in beheer voor een klant en dan komt er een moment dat er ransomware is of andere narigheid, en pas dan leer je echt je IT partner kennen. En ik vind het het allerinteressantst als we een bedrijf leren kennen op het moment dat ze een probleem hebben en dat je vanaf dat punt ook kunt laten zien dat jij de juiste partij bent voor zo’n klant of prospect, want het hoeft nog niet eens een klant te zijn op dat moment”.

Marktontwikkelingen

Wat zijn op dit moment marktontwikkelingen die Daniël bezig houden? “De stroomprijs houdt mij bezig. Dat is natuurlijk iets dat vanuit het niets op ons pad kwam. Een heel belangrijk ingrediënt van alles wat wij leveren is stroom. We staan in een datacenter of tien, en in al die datacenters weten we dat als de prijs van stroom niet al verhoogd is dat die verhoogd gaat worden. En dat het dan niet gaat over een paar procent, dus een paar procent inflatie waar je ieder jaar last van hebt, maar dat het gaat om soms wel tientallen procenten. Dus dat is iets wat mij echt bezighoudt”.


De ontwikkelingen in stroomprijzen zijn ingrijpend

De ontwikkelingen in stroomprijzen zijn ingrijpend

Kennispartners

Ik denk dat de behoefte aan kennispartners, zoals wij zijn, alleen maar groter wordt. Dus kennis is nog belangrijker”. Daarnaast over de dynamiek tussen grote en kleine spelers: “Wat wij nu al zien, is dat onze klanten, dat zijn de grotere spelers, dat wij daar de bouwstenen voor leveren. Ik denk dat voor een niche speler daar altijd vraag naar zal blijven en dat ook de grote jongens niet alles zelf kunnen doen en daar prima een partij als Asimo voor kunnen gebruiken.

Public Clouds

Daniël maakt zich niet druk om  de opkomst van de Public Clouds, waar veel partijen in de markt wel voor vrezen. “Ik ben niet zo bang dat alles wat wij doen in de publieke clouds belandt. Kijk, een goede verbinding heeft een bedrijf altijd nodig. En dat kan misschien een verbinding zijn naar een publieke cloud, maar de basis blijft altijd internettoegang en dat is wat wij leveren. Die verbindingen naar de publieke clouds, die leveren wij ook. Zie het als een lang verlengsnoer. Dus ik omarm dat alleen maar en ik maak mij er niet zo druk over”.


In publieke clouds is bandbreedte een heel kostbaar component. Veel van onze klanten verbruiken heel veel bandbreedte en passen daarom minder goed in de publieke clouds”. Daarnaast geeft Daniël ook aan dat ze qua serviceniveau en maatwerk niet kunnen worden vergeleken. "Hybride clouds zijn een interessante tussenoplossing. Dit is een mix van computing, storage, en services op een combinatie van on-premises infrastructuur, Public Cloud en Private Cloud services, waar wij de benodigde verbinding tussen leggen".

Public Clouds versus Hybride Clouds

Public Clouds versus Hybride Clouds

Security

Ik denk dat Security steeds belangrijker wordt, in relatie met data, want dat zijn de kroonjuwelen van ieder bedrijf. Dat gaat alleen maar belangrijker worden om dat goed te beveiligen maar ook heel goed te back-uppen. Want je weet dat die data een keer gegijzeld wordt, en dan moet je alles zo geregeld hebben dat je in een zo kort mogelijke tijd met zo min mogelijk verlies die data weer terug kunt zetten”.


Asimo kiest voor strategische partnerships om de beste security oplossingen te kunnen bieden aan iedere klant in iedere specifieke situatie. “Waar wij vroeger tal van vendoren implementeerden, hebben we nu voor een strategisch partnership gekozen met Fortinet. Door strategische partners te kiezen, kan volgens hem iedereen zich richten op de eigen krachten om die vervolgens te bundelen. “Security is zo’n belangrijk iets geworden, dat moet echt kloppen. En door een hele goede vendor te kiezen en door daar erg veel van te weten, kun je je klanten het beste adviseren”.

Personeelstekort in IT

In veel branches en zeker ook in IT is een groot tekort aan personeel. Met de huidige groei zou je verwachten dat Asimo moeite heeft met het werven en binden van teamleden, maar dat blijkt niet het geval “Op de een of andere manier, zijn tot nog toe, altijd de juiste mensen bij ons gekomen en hebben we daar niet heel erg veel moeite voor hoeven doen. We zijn blij met de mensen die wij hebben en denk ik dat de mensen die bij ons werken ook heel blij zijn met ons”. De persoonlijke benadering lijkt dus op alle vlakken te gelden, niet alleen voor klanten en partners.


Energie

Zijn er nog andere zaken waar Daniël energie uit haalt? “Als ik iets bereikt heb op een dag, dan word ik daar wel enthousiast van”, vertelt hij. Ook zijn er regelmatig mensen waar hij mee samen werkt, die hem inspireren, waaronder grondleggers van nieuwe technieken. “Het internet is natuurlijk nog betrekkelijk jong. Wat dat betreft staan we nog maar aan de vooravond en kom je nog geregeld hele interessante mensen tegen. En met dat soort mensen zou iedereen geregeld eens moeten praten. Zie het als een potje tennis: als je continu tegen dezelfde speelt, dan word je niet beter maar als je een echte pro tegenover je hebt staan dan word je zelf ook beter. Dat werkt onwijs inspirerend”.

Het team van Asimo Networks staat altijd klaar, 24 uur per dag, om problemen op te lossen en mee te denken over de beste oplossingen voor uw organisatie.

Wil je Daniël persoonlijk ontmoeten voor een goed gesprek? Neem dan contact op:

Wendbaar blijven

Zijn uitgangspunt is om in ieder geval altijd flexibel te blijven. “Groot genoeg om mooie, interessante dingen te doen en klein genoeg om wendbaar te blijven”, aldus Daniel. “Ik zou mensen om mij heen willen hebben die mij helpen te versterken en omgekeerd, die ik kan helpen om te versterken”.

Eigen gedrag bepaalt!

Ja, je kunt best een keer iemand helpen, je kunt ‘m twee keer helpen, maar uiteindelijk wil je een langdurige relatie aangaan met elkaar, waarin je op elkaar kunt bouwen.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}