• Home
  • Blog
  • “Het communicatieve aspect van de IT heb ik altijd wel kunnen vasthouden”

“Het communicatieve aspect van de IT heb ik altijd wel kunnen vasthouden”

Pim van Esch van Asimo - Het communicatieve aspect van de IT
Pim van Esch startte Asimo Networks rond de millenniumwisseling, in een IT industrie die zich in die periode hard ontwikkelde. Hij heeft decennia aan ervaring en zit vol met ideeën voor de toekomst. Pim vertelt over de start van zijn carrière in de IT.

Introductie

“Nou, dan gaan we toch wel eventjes terug. Ik was toen door Europa aan het liften en ik kreeg een lift van een heer die allerlei interessante verhalen vertelde. Ik stond nog voor allerlei keuzes en wist nog niet goed wat ik moest gaan doen. ‘Nou,’ vertelde de man aan Pim, ‘er komt een kastje aan in de toekomst. Met dat kastje kun je gaan leren en dat zal straks in ieder huis staan’, vertelde hij. Nou, die man heeft toen dus wel een vooruitziende blik gehad hè? Want dat was nog lang voor de PC. En hij heeft gewoon gelijk gekregen. Ook in relatie met mijzelf, omdat mijn interesse in de techniek lag. Op het moment dat dat opdook, de personal computer en de PC Privé projecten, zat ik er eigenlijk meteen middenin”.

Interview met Pim van Esch, van Asimo

Interview met Pim van Esch, van Asimo

Onderscheidend vermogen in IT

Maar Pim heeft er toen niet direct iets mee gedaan. “Nee, dat kwam later op mijn pad, maar toen heb ik er uiteraard wel aan terug gedacht, van: hoe wist die man dat?” Wat Pim typeert is dat hij altijd de connectie zoekt met mensen en op die manier goed van belangrijke ontwikkelingen op de hoogte blijft en een voorsprong houdt. “Ik hou van werken met mensen. En dat is natuurlijk binnen de IT een apart gegeven. De meeste collega’s konden het allemaal prachtig maken, maar heel slecht uitleggen. Dus dat is hoogstwaarschijnlijk altijd mijn onderscheidend vermogen geweest.”

Onderscheidend vermogen in IT

Onderscheidend vermogen in IT

Start van het ondernemerschap en Asimo

Wanneer heeft Pim besloten om voor zichzelf aan de slag te gaan, al die jaren nadat hij die man tegenkwam tijdens het liften? “Ik heb echt van alles gedaan. Ik heb heel lang in de muziek gewerkt, ik ben muzikant geweest en producer, en zat dan ook vaak aan de knoppen. En dan krijg je wel een heel goed beeld van hoe systemen werken en samenwerken. De beslissing om voor mijzelf te beginnen kwam eigenlijk op mijn pad. Want toen de PC privé projecten ontstonden, toen werd ook de instelling voor popmuziek waar ik op dat moment werkte, geconfronteerd met de noodzaak om te automatiseren. Het was een heel kleine organisatie dus we hadden ook echt de noodzaak om het slimmer aan te pakken.”. En daar is die carrière gestart. Dat zal wel een jaar of dertig geleden zijn.”

De start van Asimo en het ondernemerschap

De start van Asimo en het ondernemerschap

‘Hospitality tak’ van de IT

“Wat in die periode belangrijk was, was dat ik onderdeel uitmaakte van het team. En bij de automatiseringsklanten die wij nu hebben, ben ik wel degelijk een onderdeel van dat bedrijf, bijvoorbeeld bij EpilepsieNL of Eurocamp. En zo ervaren ze dat ook. Het gaat erom dat zij vooruit kunnen en dat de medewerkers en het management ook het gevoel hebben dat ze in goede handen zijn. Iemand noemde dat eens de ‘hospitality-tak van de IT.’ Die is [bij veel bedrijven] steeds verder op de achtergrond geraakt, wat uiteraard logisch is, want in die beginfase met PC’s was het ieder op zich, en je hebt dan één op één contact. Nu heb je allemaal Microsoft 365 en iedereen werkt in de Cloud. En als er iets is dan kom je met vrij anonieme hulp in aanraking. Maak maar een ticket aan.”

Interne communicatie, organisatie en ISO certificering

“Ik vind dat ‘hospitality-gevoel’ heel belangrijk. Dat je weet: ik ben niet aan mijn lot overgelaten. Dus dat moet Asimo ook uitstralen.” Pim wil voorkomen dat de forse groei effect heeft op deze persoonlijke aanpak van het bedrijf. “Aan de ene kant is het een ontwikkeling die niet te voorkomen is, terwijl aan de andere kant een deel ervan moet blijven bestaan, want het is ons onderscheidend vermogen.

En we worden natuurlijk steeds groter en hebben steeds meer klanten, dus dat is wel een grote uitdaging. Dus onze interne communicatie, die wordt al belangrijker. Iedereen moet weten wat er aan de hand is en waar je het kunt vinden. En welke methodes we hebben en welke protocollen. Daarin helpt het feit dat we ISO gecertificeerd zijn, want dan wordt je ook wel gedwongen om daar goed over na te denken, van sluit dit allemaal op elkaar aan?”

Asimo is ISO gecertificeerd

Asimo is ISO gecertificeerd

De evolutie in de IT industrie

“Zoals ik al zei. Je had eerst een soort administratief systeem, de personal computer die op zichzelf stond. En de eerste belangrijke ontwikkeling daarna was het internet dat al die dingen aan elkaar ging verbinden. Toen kwam mobiel. Dat is nu niet meer weg te denken en die verenigt heel veel functies, zoals entertainment, administratie, communicatie, je sociale netwerken. Maar de bouwstenen van dat alles, dat was er allemaal allang. En het protocol over dat enorme internet waarover we alles doen, is ook nog steeds oeroud. Er zijn kleine verbeteringen in, maar in feite leunt dat nog allemaal op hele oude en beproefde techniek.”

Gelaagdheid in netwerken

“Alles gaat over datzelfde internet met datzelfde protocol. Je gebruikt dus hetzelfde kanaal om een film te kijken als wat je gebruikt om je bankzaken te regelen. Allemaal dezelfde lijntjes. En dat is aardig riskant. Dus ik denk dat een bepaalde gelaagdheid in die diensten zich verder zal moeten ontwikkelen. Wij zorgen ervoor dat een bedrijf binnen het eigen netwerk kan blijven. En dat is goed afgeschermd en je gaat in principe niet eerder het internet op dan wanneer dat ook echt nodig is, om bijvoorbeeld een zoekopdracht te doen.

Ik kan mij voorstellen dat je voor een financieel systeem andere wensen en eisen hebt dan voor een entertainment systeem, en voor een administratief systeem weer andere wensen hebt, qua verbinding, dan voor de educatieve systemen. Met name in onze netwerktak passen we die gelaagdheid tussen uiteenlopende toepassingen al toe.”

Gelaagdheid in netwerken aanbrengen verbetert de veiligheid

Gelaagdheid in netwerken aanbrengen verbetert de veiligheid

Asimo’s accent op verbindingen

Afgezien van de persoonlijke benadering, wat ziet Pim als het echte kernspecialisme van Asimo? “Ons accent ligt echt bij de verbindingen, gateways en firewalls en we kunnen nog jaren vooruit met het verbeteren van wat er al is. Er zijn steeds nieuwe technieken, met schakelingen die steeds meer digitaal en virtueel worden.” Het gaat volgens Pim niet zozeer om de capaciteit van de diverse verbindingen, zoals Glasvezel, GSM, StarLink, VDSL en COAX. “De capaciteit van die systemen is wel voldoende. Maar het gaat meer om de taal die erachter zit en hoe je daarmee om gaat.”

Technologische ontwikkelingen

We praten een tijd over de meest recente ontwikkelingen, waaronder Blockchain en A.I., en de impact die dit zou kunnen hebben. “Nou,” legt hij uit: “Naast A.I. heb je natuurlijk blockchain. Die datacenters en al die rekencapaciteit, dat kost zoveel energie als hele steden [verbruiken]. Dat moet veel slimmer kunnen en beter. Dus de gedachte over het uitzetten over die blockchain van geld, van documenten, van kennis, om dat goed te beveiligen en waarmerken, is prima, maar de methode...

Hetzelfde geldt nu nog voor A.I. Iedere query kost enorm veel rekenkracht. Hij kan niet wachten tot de ontwikkelingen hierin verder zijn. “Want dan krijg je echt iets nieuws: het verschil tussen een stoommachine en een moderne elektrische auto. Dan zit er een heel nieuw concept achter.”


Pim ziet een toekomstige rol voor Asimo in de educatie en begeleiding bij de verschillende technologische ontwikkelingen. “Over 5 tot 10 jaar zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden dan nu, dat is zeker. En wordt het wellicht nog lastiger om ermee om te gaan. En wat je dan nodig hebt is voorlichting, educatie, iemand die meedenkt. In die zin zie ik dat naar onze klantengroep toe, zodat je ze daarin ook prikkelt en actief houdt. En intern, ja dat spreekt voor zich. We moeten nu al weten hoe het er over twee jaar uit gaat zien, want dat moet je vandaag al beginnen te bouwen.”

Voorop in technologische ontwikkelingen

Voorop in technologische ontwikkelingen

Kwaliteit van het leven verbeteren

“Ik ben nu het boek ‘Ways of Being’, van James Bridle aan het lezen. Dat haakt terug naar allemaal systemen die in de natuur allang bestaan. Als je kijkt naar een zwerm bijen en hoe die zich bewegen en die zou vergelijken met de autosnelweg van de toekomst, waarbij al die auto’s als een soort “swarm” de afstand tot elkaar houden en zorgen dat het allemaal efficiënt en goed gaat, dan is het nog niet zo heel nieuw. Er zijn allang natuurverschijnselen die op die manier werken. De boodschap is dan ook: koppel dat niet los. Die techniek is natuurlijk hartstikke knap, dat dat allemaal kan. Maar het moet allemaal wel nuttig blijven en jou bijstaan in wat je wil.”

“We hadden het er net al over, dat jij [met A.I.] zomaar een essay kan laten schrijven over wat voor onderwerp dan ook, maar het is nog maar eens de vraag hoe waar dat allemaal is. Dus je moet altijd blijven nadenken wat voor functie gaat dit voor mij hebben? Dus ik hoop dat we naast die veel efficiëntere omgang met energie en informatietechnologie ook zover komen dat die kunstmatige intelligentie ook echt nuttig wordt. En dat je daarmee de kwaliteit van het leven kan verbeteren. Daar gaat het om. Niemand heeft zin om repetitief werk te doen, dus als een algoritme dat beter kan, dan meteen doen! En moet je nagaan met wat A.I. nu al allemaal kan doen, en de rekencapaciteit vermiljoenvoudigd, wat er dan allemaal kan gaan gebeuren.”

Asimo klantproposties waar Pim trots op is

Asimo klantproposties waar Pim trots op is

Klantproposities van Asimo

Zijn er specifieke klantproposities waar Pim trots op is? “Ja, je ziet bij EpilepsieNL dat de transitie van het oorspronkelijke fonds heel erg is veranderd naar hoe het anno nu hoort. Met goede marketingprojecten, waarbij je social media ook heel sterk integreert. Zij hebben heel bewust sterk op dat traject ingezet. En ik ben er wel trots op dat wij daaraan mee mogen werken. “Een ander prachtig voorbeeld van een klantoplossing is Eurocamp”. Hij legt uit dat deze organisatie kantoren heeft in verschillende landen. “En dat bedrijf is uiteraard gebaat bij goede verbindingen tussen al die verschillende locaties. Ze maken heel goed gebruik van multichannel waarbij je telefoon, sociale media, email en communicatiediensten zoals WhatsApp allemaal integreert en dat goed handelbaar maakt voor een werknemer. En daar zijn ze heel erg in gevorderd en daar denken wij goed in mee, dus daar ben ik ook wel trots op”.

Het team van Asimo Networks staat altijd klaar, 24 uur per dag, om problemen op te lossen en mee te denken over de beste oplossingen voor uw organisatie.

Wil je Pim eens persoonlijk ontmoeten voor een goed gesprek over samenwerking met Asimo? Neem dan contact op:

Mensenwerk

Wat Pim typeert is dat hij altijd de connectie zoekt met mensen en op die manier goed van belangrijke ontwikkelingen op de hoogte blijft en een voorsprong houdt. “Ik hou van werken met mensen. En dat is natuurlijk binnen de IT een apart gegeven. De meeste collega’s konden het allemaal prachtig maken, maar heel slecht uitleggen."


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}